Onze Tarzan, Tarzans, Tarzin, Tarzannen trokken in 2018 lekker hun eigen plan! Met andere woorden: er is dit jaar een hoop gebeurd op personeelsgebied.
Vicente vertrok vorig jaar naar Mexico, maar kwam in het najaar bij ons terug omdat de boomverzorging daar toch anders is.
Kaj ging vier maanden op reis met zijn Mara-Luna, en is in september begonnen aan zijn deeltijdopleiding tot European Tree Worker (ETW'er).
Diederik rondde zijn deeltijdopleiding ETW af. Daardoor kan hij één extra dag werken voor ons bedrijf.
Annemiek is nog actiever geworden binnen het bestuur van de Kring Praktiserend Boomverzorgers (KPB).
Christiaan en Annemiek hebben binnen Tarzan meer werkzaamheden en verantwoordelijkheden gekregen op het gebied van organisatie, beleid en administratie.
Eelco wilde graag wat vaker door ons worden ingehuurd, omdat samen werken toch veel fijner is dan alleen.
Buddy stuurde ons een sollicitatiebrief voor een tijdelijke werkplek bij Tarzan met de tekst: 'Ik wil graag volgende week beginnen!'' Dit alles had weliswaar invloed op het organiseren van het werk, maar binnen dit bedrijf vinden we het belangrijk dat iedereen vooral ook 'zijn eigen ding' kan doen.
Het afgelopen jaar hebben we een uitzonderlijk droge en hete zomer meegemaakt. Tijdens die periode hebben sommige klanten hun zorg uitgesproken over hun boom. Bij sommige boomsoorten was de droge zomer goed terug te zien. De bladeren en naalden van bijvoorbeeld grove dennen en berken waren bruin en vielen soms af. De plataan liet zelfs haar schors vallen. In sommige gebieden van Nederland was het extremer dan in andere. De bomen rondom Amsterdam bijvoorbeeld zagen er relatief goed uit. In dit artikel willen wij proberen een duidelijk beeld te geven van het effect van droogte op bomen. Want: gaat een boom hier nu dood aan? En: heeft het zin om water te geven?
Een boom zet in haar bladgroenkorrels zonlicht, water en CO2 om in suiker en zuurstof. In dit water zitten ook bouwstoffen, zoals koper, magnesium, fosfor, ijzer en kalium. Door deze stoffen kan de boom cellen opbouwen. Niet al het water wordt hiervoor gebruikt. Een heel groot gedeelte van het opgenomen water zal direct via de huidmondjes van de boom weer verdampen. De verdamping van een volwassen boom kan tussen de 200 en 1000 liter per dag zijn.Zon en CO2 worden boven de grond opgenomen, maar water gaat via de wortels. Kort uitgelegd: dit is een gesloten systeem waarin er door verdamping van het blad een vacuüm ontstaat in de houtvaten, waardoor de wortels vocht kunnen opnemen. Als er te weinig water in de bodem is, wordt er meer verdampt dan opgenomen en grijpt de boom in door de huidmondjes af te sluiten. Bij lange droogte kunnen de bladeren zelfs slap gaan hangen, bruin kleuren of eraf vallen.
Een boom heeft het blad nodig om suikers aan te maken. Geen bladeren betekent geen suikers. Maar gaat de boom er dood aan? Dat gelukkig niet. Ook na een bladloze winter of vraat door insecten kan een boom vanuit de reserves van haar stam nieuwe bladeren aanmaken. Maar wanneer dit vele jaren achter elkaar gebeurt, raken de reserves in de stam op en kan het wel tot de dood van een boom leiden.
In en rondom Amsterdam wordt het grondwater (kunstmatig) op een vaste hoogte gehouden, om te voorkomen dat de grond te veel inklinkt. Volwassen bomen hadden zo nog voldoende water ter beschikking. Sommige bomen zijn toch verdroogd, maar dat komt vooral door extreme verdamping vanwege de hitte. Dan kan de boom het water niet snel genoeg transporteren en verdorren de bladeren alsnog.
Veel klanten vroegen zich dit af. Het antwoord is: in principe hoeft u alleen bomen die in de afgelopen drie jaar zijn aangeplant water te geven. Zij hebben namelijk nog niet voldoende wortels aangemaakt om het grondwater te kunnen bereiken. Bomen in bakken of potten moeten natuurlijk voldoende water krijgen. In de overige situaties raden wij het u af. Het gaat namelijk om honderden liters water per dag, waarvan een heel groot deel (meer dan tachtig procent!) in de bodem zal weglopen en niet eens de boomwortels zal bereiken. Tijdens droge perioden moeten we juist zuinig zijn op ons (drink)water; dan is het zonde om zulke grote hoeveelheden in de grond te laten weglopen.
Vicente: “Al is 2018 voorbij, toch wil ik over dat jaar graag wat vertellen. Want: waar was ik? En: wat deed ik daar? Misschien herinnert u zich onze vorige nieuwsbrief, waarin ik vertelde dat ik samen met mijn vriendin naar Mexico vertrok, om er te wonen en te werken. Bij aankomst daar moest ik het eerste probleem tackelen: een chronisch gebrek aan Spaanse taligheid. Nu heb ik door de jaren heen hier en daar wel een woordje opgepikt, maar heel veel meer dan een gesprek over het weer zat er niet in. Na een cursus van drie weken was ik echter aardig op weg, en kon ik mijn aandacht richten op het vinden van vrijwilligerswerk, een stage, of misschien zelfs wel een baan.
Toen ik op de sociale media een aankondiging voorbij zag komen van het Mexicaanse klimkampioenschap voor boomverzorgers, leek me dat een prima begin! Een week later zat ik in de bus naar Léon (Guanajuato): de organisator kon mij wel gebruiken als vrijwilliger. Het kampioenschap ziet er precies hetzelfde uit als in Nederland, met dezelfde onderdelen: speed climb, throwline, rescue climb, footlocken en work climb. Ik assisteerde bij de throwline, en jureerde dit onderdeel samen met vier anderen. Voor de duidelijkheid: throwline is het gooien van een werplijn over een gemarkeerde zijtak. Hoe moeilijker, hoe hoger het puntenaantal. Ik heb in Nederland meerdere kampioenschappen gezien en we hebben hier heel veel goede gooiers. Maar het niveau in Mexico lag echt heel hoog! Níemand miste een worp. Misschien komt dit doordat de boomverzorgers in Mexico, anders dan in Nederland, minder werken met een grote katapult. Die zijn daar namelijk net zo duur als een maandinkomen...
In de maanden erna heb ik - op zoek naar een baan - met verschillende mensen contact gelegd die ik tijdens het kampioenschap heb leren kennen. Het bleek lastig die contacten te verzilveren. Meerdere zaken speelden hierbij een rol, maar cultuurverschillen waren toch wel de belangrijkste.
Pas na een paar maanden begon ik Mexico beter te begrijpen en kon ik die kennis toepassen op die gesprekken. Gaandeweg heb ik een aantal projecten met een groep jonge boomverzorgers gedaan. Maar ook zij konden mij niet voltijd onderbrengen. Wellicht ben ik daar naïef in geweest. Hoewel ik geen baan heb gevonden in Mexico, heb ik er wel een heel goede tijd gehad. En nu? Nu ben ik weer aan de slag bij Tarzan!”
Vanaf de oprichting in 2003 heeft Tarzan Boomspecialisten geregeld werk gedaan voor gemeentes en andere overheden. Dit werk hield meestal in dat we de hele dag in een hoogwerker aan de openbare weg stonden te snoeien. Geen van onze teamleden vindt dit werk echt leuk. Met name het werken aan de openbare weg, en vooral de negatieve reacties van de mensen die daar lopen, brak ons op.
Vier jaar terug besloten wij daarom unaniem: we houden het voortaan bij particuliere klanten. Totdat onze grote vriend Michel Weenink van Pius Floris Boomverzorging ons afgelopen oktober belde met de vraag vier maanden te komen snoeien in het Amsterdamse Bos.. Wij hebben de voors en tegens op een rij gezet, en kwamen tot de conclusie dat er meer "voors" dan "tegens" zijn.
Dus vanaf eind oktober tot ergens begin 2019 heeft u elke ochtend vanaf 7.00 uur de kans gehad twee Tarzans in hoogwerker te tegen te komen in het Amsterdamse Bos. Zij deden daar de veiligheidssnoei en faunacheck langs alle paden. Hiervoor werd een hoogwerker van 26 meter gebruikt die ons een geweldig uitzicht gaf over het bos, vooral toen het bos zijn herfsttooi nog droeg. Soms wel een beetje spannend, want helemaal uitgeschoven is het een wiebelig ding.
Voor de faunacheck werden onder meer alle aanwezige konijnenburchten, vogel-, eekhoorn- en vele andere dierenverblijfplaatsen in kaart gebracht. Daarna werden met een hoogwerker bij alle bomen (binnen vijf meter naast de paden) de dode of gevaarlijke takken verwijderd. Het snoeihout lieten we op zon natuurlijk mogelijke manier in het bos liggen, zodat de natuur hier verder mee kan.
Al met al is het goed bevallen. Hoewel het soms geestdodend werk kan zijn, en ook behoorlijk koud, is het wel rustig voor de spieren, het is leuk om in het bos te werken, en vaste werktijden en en vaste pauzes zijn ook fijn. Wanneer u onze hoogwerker-Tarzans tegenkomt en zij versperren u de weg of vragen u te wachten, realiseert u zich dan: dit doen ze niet om u te pesten... dit doen ze omdat ze geven om uw veiligheid!
De afgelopen jaren hebben we meerdere keren bomen als decoratie in een binnenruimte mogen installeren. Dit jaar kregen we echter een wel heel bijzonder verzoek, namelijk: het bouwen van een klimboom voor de jaguars van ARTIS.
Ook al hadden we al redelijk wat ervaring met het in stukken zagen en weer in elkaar zetten van bomen, dit project bleek toch een nieuwe uitdaging. Want: vijftig centimeter dikke eiken stammen moesten door de ingang het jaguarverblijf in, zónder hijskraan.
En: de klimboom moest lange zijtakken hebben, waarop de jaguars kunnen liggen. Ten slotte: alles moest zonder stutten (ondersteuning) stevig blijven, zodat de jaguars - die ongeveer 65 kilo wegen - veilig kunnen klimmen.
Samen met Caspar van Baal (projectmanager bouw ARTIS) en Mathieu Derckx (landschapsarchitect) kwamen we tot een goed plan. Allereerst hebben we op de parkeerplaats van ARTIS de bomen in elkaar gezet. Zo kregen we een goed beeld van de constructie en waar de fundering - gemaakt met schroefpalen - moest komen.
Vervolgens hebben we de boom gedemonteerd en de onderdelen met veel Tarzan-kracht, takels en lieren naar binnen gebracht. Het omhoog takelen van de eerste zware stam (1500 kilo) was een spannend moment. Met tientallen span- en hijsbanden hebben we de boom rechtop gehouden om hem vervolgens vast te zetten op de fundering. Hierna volgden alle andere stammen en de zijtakken.
Al met al zijn er vijf Tarzans negen lange dagen (van zonsopgang tot zonsondergang) bezig geweest voor de jaguars. En niet voor niets! De jaguars lieten, toen ze het buitenverblijf in gingen, direct zien dat ze graag en goed in bomen kunnen klimmen.
En de Tarzans? Die waren erg moe, maar ook zeer voldaan.
Hier ziet u Kaj op elfjarige leeftijd in een wilg op een camping in Duitsland. Hij was met zijn familie op doorreis naar Tsjechië en wilde per se tot bovenin klimmen. Het was frustrerend voor hem dat zijn beentjes te kort waren, en de top zo dicht begroeid dat hij er niet in kwam.
Wij hebben gemerkt dat ons uurtarief vrij laag is in vergelijking met andere bedrijven die soortgelijke deskundige zware arbeid leveren. Wij beseffen dat landelijk gezien de groene sector met haar tarieven achterblijft bij andere sectoren. Als bedrijf willen wij dit iets meer gelijktrekken. Om dit te realiseren, hebben wij voor 2019 het uurtarief van onze boomspecialisten met € 2,50 verhoogd.
• Boomspecialist: € 49,50 p.p.p.u.
• Toeslag klimwerk: € 15 p.p.p.u.
• Afvoeren en storten groenafval: € 25 per kubieke meter
U vindt de volledige lijst met al onze tarieven HIER
1. Annemiek heeft zitting genomen in het bestuur van de Kring Praktiserend Boomverzorgers
2. Wij hebben een 120 kilowatt verwarmingsketel aangeschaft. Met deze - op eigen snippers gestookte - centrale verwarmingsinstallatie gaan wij 2 woningen, 2 appartementen en een werkplaats CO2 neutraal verwarmen.
3. Frans en Christiaan zijn in een vergevorderd stadium om dit jaar samen in een V.O.F. Tarzan Boomspecialisten voort te zetten.
4. Wij hebben met onze wortelfrees (aangeschaft in 2017) 188 wortels verpulverd.
5. Wij houden niet van auto’s en autorijden, dus werken we zoveel mogelijk regionaal.
Het afgelopen jaar legden wij met onze vier auto’s in totaal slechts 17.345 kilometer af.
6. Tarzan Annemiek hield het afgelopen jaar haar eerste voordracht. Deze vond plaats tijdens een themadag van de Kring Praktiserend Boomverzorgers. Zij sprak over boomveiligheid in klimbossen.
7. Op onze teamfoto ziet u ons team met originele Tarzan Boomspecialisten bandana’s (Buff). Wij delen deze uit!
Vraag ons ernaar als we bij u aan het werk zijn, we geven u er graag eentje cadeau.
• 18 t/m 20 april
De L.B. Klimwedstrijden in Holsbeek, België.
• 19 t/m 21 mei
Nederlandse Kampioenschappen voor Boomverzorgers (NKB) in Apeldoorn.
Tarzan Boomspecialisten is bij deze twee evenementen nauw betrokken als organisatie, deelnemer, sponsor of vrijwilliger.
• 3 t/m 18 augustus
Tarzan Boomspecialisten gesloten i.v.m. zomervakantie.
• 21 december t/m 1 januari 2020
Tarzan Boomspecialisten gesloten i.v.m. kerstvakantie.
…met ons team de klanten zoveel mogelijk te bieden. Door goed samen tewerken binnen ons veelzijdige team.
En door alle Tarzans voldoende uitdagend werk, scholing en ruimte te bieden zodat zij zich kunnen ontwikkelen en met plezier aan het werk gaan.