Nieuwsbrief 2020

Het jaar van fysieke ongemakken


Tarzan







Het Tarzan Team, v.l.n.r.: Frans en Christiaan (onder), Annemiek, Diederik en Frank (midden), Kaj (boven) (onder),
 

Het jaar van fysieke ongemakken

Diederik kreeg het afgelopen jaar steeds meer problemen met zijn driedubbele hernia. Ondanks veel rust en therapieën lijkt er weinig verbetering in te komen. Hij verleent nu uitsluitend hand-en-spandiensten om zo toch nog de gezelligheid van het Tarzan Team te hebben. Verder zijn we met hem en een re-integratiebedrijf op zoek naar ander werk of een opleiding. Het fysiek zware Tarzan-werk zal voor hem niet meer mogelijk worden.

Annemiek heeft zich altijd voor meer dan honderd procent ingezet voor haar gezin, hobby’s, werk en de mensen om haar heen. Afgelopen jaar bleek dat dit niet vol te houden is, wat zich uitte in lichamelijke en psychische klachten. Ze is momenteel haar werk bij Tarzan weer rustig aan het opbouwen naar drie dagen per week. Daarvan zal zij één dag per week door zorgboerderij Kerkzicht worden ingehuurd als begeleider.

Frank kreeg ernstige last van zijn knie door een ingescheurde kruisband. Hij heeft het daarom wat rustiger aan moeten doen. Afgelopen half jaar heeft hij om die reden nauwelijks klimwerk kunnen doen. Gelukkig gaat het al een stuk beter en gaat hij dit jaar weer de boom in.

Frans is vooral bezig geweest met het verder bouwen aan de kapschuur op het erf van Zorgboerderij Kerkzicht (de zorgboerderij van zijn vrouw Marijke). Ook is hij druk met zijn houthandel en houtgestookte centrale verwarmingsketel (zie ook verderop in deze nieuwsbrief).

Kaj was gelukkig in topvorm en wordt al aardig onmisbaar binnen Tarzan Boomspecialisten.

Chris heeft topwerk geleverd door in heel veel bomen te klimmen, en ook een deel van het regel - en offertewerk te doen. Hij is ook mede-eigenaar geworden van Tarzan Boomspecialisten (zie ook verderop in deze nieuwsbrief).

Even voorstellen:


Tarzan Frank in een Australische Boom
Even voorstellen
“Mijn naam is Frank. Tijdens het volgen van meerdere studies, van Fysiotherapie tot Technische Bedrijfskunde, merkte ik dat ik mijn ei niet kwijt kon. Vele interesses maakten het niet makkelijker en ik besloot het roer om te gooien: ik ging een kijkje nemen aan de andere kant van de wereldbol. Begin 2016 was Nieuw-Zeeland de bestemming, in eerste instantie gekozen om mijn passie golfsurfen extra aandacht te geven. De zee daar heeft perfecte golven. Maar: waar je ook woont, er moet wat verdiend worden om rond te komen. Een baantje als surfinstructeur werd aangeboden. Dit heb ik uiteindelijk twee jaar met plezier gedaan. Naast het surfen ben ik een vriend gaan helpen met tuinonderhoud bij lokale mensen, om wat extra’s te verdienen. Hierdoor ben ik in contact gekomen met enkele boomverzorgers, die bij mij de interesse in dit beroep hebben aangewakkerd. Het was niet haalbaar de opleiding tot boomverzorger in Nieuw-Zeeland te doen.

Uiteindelijk heb ik besloten, via een kleine omweg langs Frankrijk, Portugal en Marokko, boomverzorging op te pakken in Nederland. Tijdens mijn zoektocht naar een werk- en leerplek kwam ik al snel Tarzan Boomspecialisten tegen. Hun visie en uitstraling spreekt mij erg aan. De omschakeling van het surfleven naar Tarzan was een grote uitdaging op fysiek gebied. In mijn vrije tijd probeer ik dat te versoepelen door veel yoga te doen. Inmiddels zijn we driekwart jaar verder en heb ik het enorm naar mijn zin. Het is erg leerzaam, en ik verleg bijna elke dag mijn grenzen.”

Samen verder met Tarzan als V.O.F.


Tarzan






Christiaan en Frans nèt samen ingeschreven
bij de Kamer van Koophande

Samen verder met Tarzan als V.O.F.

Op 12 augustus 2003 verzond Frans zijn eerste factuur als Tarzan Boomspecialisten, de eenmanszaak die hij toen net was begonnen. Die eerste klus was het snoeien van een es bij Amina in de Amsterdamse Bijlmermeer. Frans fietste op zijn oude bakfiets met een kettingzaag en klimspullen helemaal van Amstelveen naar de Bijlmermeer om deze boom te snoeien, en ging met zijn bakfiets vol
takken weer terug. Dat waren nog eens tijden! Het bedrijf en Frans’ leven waren toen nog simpel, goedkoop en overzichtelijk. Als hij zo drie klusjes per week deed, had hij genoeg geld en ook voldoende tijd over voor andere dingen. In 2005 kwam bij Tarzan de eerste auto, een Ford Pick-Up.
En ook de eerste stagiaire, Jaap, die later de eerste werknemer werd. Annemiek kwam erbij,
daarna Chris en zo groeide het bedrijf tot wat het nu is: zes Tarzans en vier auto’s, stapels kettingzagen en honderden meters klimtouw. Ongeveer vijf jaar geleden zijn we binnen Tarzan gaan nadenken over de verre toekomst van het bedrijf. We kwamen er al snel achter dat het bedrijf Tarzan Boomspecialisten in ieder geval zou moeten blijven bestaan. Christiaan (meestal Chris genoemd),
die al sinds 2010 bij Tarzan werkt, gaf aan dat hij graag hiermee verder wilde. Zijn wens was al langer om zelfstandig ondernemer te worden, liefst binnen Tarzan. Frans wilde eigenlijk weer terug naar de begintijden van Tarzan, toen hij meer tijd had voor zijn eigen klusjes.

De bedrijfsvorm is natuurlijk iets om zorgvuldig over na te denken. Wordt het een B.V., maatschap, LTD. of V.O.F.? Al deze vormen hebben hun voor- en nadelen. Een B.V. is natuurlijk lekker veilig voor je privékapitaal, maar wel vrij duur en administratief wat lastig. Ook vinden wij: als je er echt voor gaat, dan verschuil je je niet achter een bv maar ga je er vol in, ook met je privé-eigendom. Een vof is een vorm die naar onze mening goed bij ons past.
Frans begint, naast de V.O.F. samen met Chris, een ander bedrijf waarin hij zijn ‘eigen klusjes’ kan doen.

Er zijn dus vanaf 1 januari 2020 twéé Tarzan-bedrijven:
1. Tarzan Boomspecialisten V.O.F.
In dit bedrijf houden eigenaren Frans en Chris zich samen met het bestaande
Tarzan Team bezig met het leveren, planten, snoeien en kappen van bomen, en advies geven over bomen, wortels, frezen etc. Kortom: alles wat te maken heeft met de levende boom.

2. Tarzan Hout & Energie
In deze eenmanszaak gaat Frans zich vooral bezighouden met het verwerken en vermarkten van het hout en de takken, en hij gaat bij klanten de klusjes doen die niets met ‘de levende boom’ te maken hebben. En daarnaast gaat Tarzan Hout & Energie zelf opgewekte duurzame energie leveren. Verderop in deze nieuwsbrief kunt u meer lezen over Tarzan Hout & Energie.

Wat er voor u als klant verandert?
Wij verwachten niet zo veel. Misschien zal u voor het bomenwerk wat meer contact met Chris hebben. Frans blijft gewoon werkzaam bij Tarzan Boomspecialisten, maar wat minder intensief en meer achter de schermen.

Tarzan Hout & Energie


Tarzan Hout & Energie

Frans heeft naast het oude en vertrouwde Tarzan Boomspecialisten een nieuw bedrijf opgericht: Tarzan Hout & Energie. Eigenlijk gaat dit bedrijf niet veel anders doen dan hetgeen wij al jaren bij Tarzan Boomspecialisten ‘erbij’ deden. Als boomspecialisten gespecialiseerd in particuliere tuinen krijgen wij vaak 
de vraag: kunnen jullie ook ander werk in de tuin doen, zoals het plaatsen van een schutting, het aanleggen van een stenen pad of terras of ondergrondse waterberging? Frans vindt dergelijke klussen altijd leuk om te doen, maar het heeft natuurlijk niet veel te maken met ons boom-specialisme. Voortaan kunnen dit soort klussen worden uitgevoerd door Tarzan Hout & Energie. Daarnaast worden alle takken en stammen die wij als Tarzan Boomspecialisten voor onze klanten afvoeren op een terrein achter de boerderij gestort. Frans verwerkt dit afvalhout voor hergebruik.
 
Enkele voorbeelden:
•    Boomstamkrukken en bijzettafeltjes van boomstammen.
•   Dunne plakken boomstam om bijvoorbeeld een wand mee te bekleden, of als plateau om een (bruids)taart mooi op te serveren
•   Boomstamschijven van stammen met een diameter tot wel twee (!) meter die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld grote ronde tafels.
•   Lange planken van boomstammen om bijvoorbeeld werkbladen, tafels, banken of kastplanken mee te maken.

•   Brandhout van al het hout dat niet geschikt is voor schijven. We gebruiken hier alleen goede houtsoorten voor zoals essen, eiken en beuken.
•   Snippers van het ongeschikte tak- en stammateriaal word versnipperd voor onze houtgestookte verwarmingsketel.
•   De hele dunne takjes, het naaldhout en overig groenafval wordt opgeslagen. Dat wordt uiteindelijk gebruikt om de weilanden op te vullen.

•   Brandhout van al het hout dat niet geschikt is voor schijven. We gebruiken hier alleen goede houtsoorten voor zoals essen, eiken en beuken.
•   Snippers van het ongeschikte tak- en stammateriaal word versnipperd voor onze houtgestookte verwarmingsketel.
•   De hele dunne takjes, het naaldhout en overig groenafval wordt opgeslagen. Dat wordt uiteindelijk gebruikt om de weilanden op te vullen.

Soms zitten er voor Frans best grote en bijzondere opdrachten bij: 
• Afgelopen jaar werd Frans gevraagd 185 examenpakketten te maken voor mbo scholen. De pakketten bestonden uit een aantal stammetjes
van verschillende lengtes en vallend binnen een bepaalde dikteklasse, en daarnaast een aantalplankjes van boomstam. Het zagen van de stammen en samenstellen van deze pakketten en later zelf bezorgen bij de scholen was een flinke klus. 
• Nog maar kort geleden kreeg Frans de vraag om driehonderd schijven te zagen met een diameter tussen de 23 en 28 cm. Deze schijven moesten aan de voorzijde worden geschuurd en gelakt, en aan de achterzijde worden ingefreesd zodat er een uurwerkje in zou passen.
De opdrachtgever wilde deze boomschijfklokken graag cadeau doen aan al zijn franchisenemers.
 
Tarzan
Wilt u meer weten over de producten die u bij Tarzan Hout & Energie kunt kopen,
of bent u al jaren op zoek naar een grote boomstamplank, boomschijf, kruk of tafel? 
Kijk dan op: www.boomschijf.nl
 
Houtgestookte verwarmingsketel
Afgelopen jaar heeft Frans flink geïnvesteerd in een heel grote houtgestookte centrale verwarmingsketel.
Het principe is hetzelfde als een gasgestookte hr-ketel, maar deze ketel verbrandt houtsnippers in plaats van aardgas. Deze uit Oostenrijk geïmporteerde ketel heeft een rendement tot wel 96% en is volledig computergestuurd. De houtsnippers worden automatisch de ketel in getransporteerd en daar verbrand.

De warmte hiervan verwarmt water in een vierduizend liter goed geïsoleerd vat tot ongeveer 70 graden. Door middel van in de grond gegraven geïsoleerde buizen wordt dit water naar vier woningen/bedrijfsruimtes gepompt. Dit warme water stroomt daar door de radiatoren voor verwarming, en naar een boiler voor warm water. Zo is er geen aardgas meer nodig!

Tarzan en Fun Forest


Tarzan Klimmen in Fun Forest Amsterdam

Tarzan en Fun Forest

 
Voor de niet-boomverzorgers onder ons die wel graag in bomen willen klimmen: ga eens naar Fun Forest!
Hier kun je hoog door de bomen een spannende (maar wel veilige) route afleggen. Er komen zowel school - klassen als bedrijven, en in het weekend ook veel gezinnen. Er zijn vestigingen in Venlo, Amsterdam, Almere en Rotterdam.

Fun Forest is een van onze vaste klanten. Elk jaar doen wij bij hen de jaarlijkse boom-veiligheidscontroles en al het onderhoud aan hun 1126 bomen. Hiermee zijn wij elke winter een aantal weken bezig. Natuurlijk hoeft niet iedere boomeigenaar zijn bomen zo intensief te laten controleren en onderhouden, maar aan klimparken worden extra hoge eisen gesteld met betrekking tot boomcontroles en boomveiligheid. Dit is logisch:
niet alleen recreëren 30.000 bezoekers elk jaar langere tijd onder deze bomen, ook moeten de bezoekers die klimmen kunnen vertrouwen op de bomen waaraan het klimparcours ook gemonteerd zit.
 
De klimparken zijn dus grotendeels afhankelijk van het voortbestaan van de bomen om hun parcours te kunnen behouden. Fun Forest doet er in samenwerking met Tarzan Boomspecialisten alles aan om hun klimbossen duurzaam en veilig in stand te houden.
 

Waarom er niet zoiets bestaat als diep wortelende boomsoorten


TarzanDeze coniferen konden door de hoge grond- waterstand niet diep (genoeg) wortelen

Waarom er niet zoiets bestaat als diep wortelende boomsoorten

 
Wij krijgen vaak van mensen te horen dat hún boom nu juist wél of juist níet diep zou wortelen.
Daardoor zou deze al dan niet geschikt of veilig zijn op een bepaalde plek. Al jaren beweren wij
als boomspecialisten dat de bewortelingsdiepte helemaal niets met de boomsoort te maken heeft.
Dit is nu ook door een Amerikaanse (literatuur)studie bewezen.

Hoe diep een boom wortelt, heeft vooral te maken met deze twee punten:
1.   Hoe diep is de boom in staat te wortelen?
2.   Hoe diep is het voor de boom zinvol om te wortelen?

Ad 1. Een boomwortel bestaat uit levende cellen die door middel van celdeling en celstrekking in de lengte en breedte groeien. In de diktegroei is een wortel erg sterk; een heel dun worteltje kan door een voeg in een stoeptegel heen groeien en dan door middel van de diktegroei een stoep flink uit elkaar drukken.

De lengtegroei is niet zo sterk: als het wortelpuntje tijdens zijn lengtegroei iets tegenkomt, zoals een steentje, kan dit wortelpuntje dat steentje niet weg-drukken. Het wortelpuntje zal dus zijdelings langs het steentje gaan en er zo omheen groeien. Een wortel kan dus slechts in de lengte groeien als de bodem niet te veel kracht vraagt om erdoorheen te groeien. Dus… als op een bepaalde diepte de bodem erg samengedrukt is, kan de wortel niet dieper groeien dan deze laag. De boom -
wortelcellen hebben net als andere levende organismen zuurstof nodig om te overleven. Wanneer er in de bodem te weinig zuurstof aanwezig is, zal het worteltje dus niet dieper groeien. De hoeveelheid zuurstof in de bodem wordt bepaald door de hoeveelheid open ruimte in de bodem en de doorlatend -
heid van de bovengrond. Ook de aanwezigheid van (te) veel water in de bodem kan een gebrek aan zuurstof opleveren. Een boom kan dus niet dieper wortelen dan de diepte van het grondwater of ondoorlatende laag.
 
Ad 2. Een boomwortel heeft een aantal ingebouwde receptoren die onder meer kunnen ‘meten’ of de wortel in de richting van de zwaartekracht groeit, of er genoeg vocht in de omgeving zit, of er genoeg goede bodemschimmels zijn om mee samen te werken en of er genoeg voedingszouten in de omgeving aanwezig zijn. Wanneer de boomwortel in zijn directe omgeving voldoende van dit alles vindt, heeft de boom geen behoefte om de diepte in te groeien en zal deze boom ondiep wortelen.

Wat betekent dit in de praktijk voor onze klanten? Voor vrijwel alle klanten in de regio Amsterdam geldt dat het grondwater tussen de 30 en 80 centimeter diep zit. Voor een boom in de gemiddelde voedselrijke Amsterdamse tuin is er ruim voldoende in de bovengrond te vinden, dus er is voor de boom geen reden diep te wortelen. In principe maakt deze boom dan ondiepe beworteling aan (maar wel breed genoeg) om overeind te blijven. Een uitzondering hierop kunnen coniferen op extreem natte gronden zijn (zoals volkstuincomplexen). Onder extreem natte omstandigheden hebben wij gezien dat deze zichzelf soms niet overeind houden. In bijvoorbeeld het duingebied, waar ook enkele van onze klanten wonen, zit het grondwater vaak erg diep en is de bodem arm aan voeding en bodemorganismen. In deze gebieden is het mogelijk dat de bomen diep wortelen. Maar ze zijn daardoor niet per se veiliger; ook daar kan de boom afbreken.

Heeft u twijfels over de standvastigheid van uw boom?
Laat dit dan onderzoeken. Bij twijfel kunnen wij de grondwateren bewortelingsdiepte bepalen, of een trekproef laten uitvoeren.

Uit de oude doos


Tarzan






Uit de oude doos

Op deze foto ziet u Tarzan Frans. Voor hem vroeger geen vlieg-reizen en luxe all-inresorts.
Zijn ouders gingen met het gezin elk jaar twee weken op vakantie naar een ANWB Landgoedkamp.
In 1965 begon de ANWB met deze Landgoedkampen. De formule was simpel: gratis met een grote groep kamperen op een bijzondere plek, zoals op een landgoed of in een natuurgebied. In ruil hiervoor werkte van elk gezin minimaal één persoon de doordeweekse ochtenden mee aan het onderhoud van het gebied.

Op die Landgoedkampen was er, naast samen werken, ook elke avond het gemeenschappelijke kampvuur waar iedereen omheen zat. Sommigen hadden muziekinstrumenten mee, anderen vertelden weer verhalen.
Ook toen was Frans al gek van vuurtje stoken en niet weg te slaan bij het kampvuur.



Frans (tweede van rechts) zo’n tien jaar oud, bij het kampvuur op een ANWB Landgoedkamp

8 Tarzan-weetjes


8 Tarzan-weetjes



1.  Tarzan Christiaan en Aranea verwachten in maart hun eerste kindje.
2.  Mollen, wormen en ander bodemleven zorgen voor een goed bewortelbare ruimte voor bomen.
3.  Kaj werd dit jaar derde bij de ‘studenten boomklimkampioenschappen’. Kaj en Frank gaan dit jaar weer meedoen om te winnen.
4.  In Amsterdam is er voor rigoureus snoeien, kandelaberen of knotten een kapvergunning nodig.
5.  Wij zijn een groot liefhebber van WhatsApp voor het contact met onze klanten.     
     U kunt ons bereiken op ons WhatsApp-nummer: 06 - 243 952 34.
6.  Frank heeft zijn veterstrikdiploma nooit gehaald, en dat van Kaj is verlopen.
7.  Er staat een Kakiboom (Diospyros kaki) in Amsterdam, en deze doet het ook in het Nederlandse klimaat heel goed.
8.  Dit jaar zal Frans gaan investeren in zo’n veertig zonnepanelen.     
     Ook hiervan wordt de stroom geleverd aan de vier woningen/bedrijfsruimtes en aan het stroomnet.

Tarieven 2020


Tarieven 2020

 
Wij willen onze uurtarieven graag gelijk houden aan afgelopen jaar. De kosten en opbrengsten
zijn het afgelopen jaar genoeg in balans gebleken om dit mogelijk te maken.

Wel merken wij twee dingen op:
1. Elk jaar hebben wij bij Tarzan last van de zomerse stilte (weinig werk). Terwijl in de herfst en winter er altijd veel werk is.
Wij begrijpen dit zelf niet, omdat het bijna altijd beter is bomen in de zomer te snoeien.

2. De toegenomen verkeersdrukte, parkeerproblemen en milieuzones in de grote steden kosten ons steeds meer tijd en geld.
Wij willen onze Amsterdamse klanten graag blijven helpen, maar als gevolg van de toenemende kosten zullen wij al onze klanten binnen de ring A10 hiervoor vanaf 1 februari 2020 een toeslag van € 25,00 per persoon extra rekenen aan voorrijkosten.

Onze tarieven voor arbeid (en reistijd) en stortkosten vanaf 1 februari 2020:
•  Boomspecialist: € 49,50 (€ 59,90 incl. btw) per persoon per uur.
•  Toeslag klimwerk: € 15,00 (€ 18,15 incl. btw) per persoon per uur.
•  Afvoeren en storten groenafval: € 25,00 (€ 30,25 incl. btw) per kubieke meter.
•  Toeslag voorrijkosten binnen de ring A10: € 25,00 (€ 30,25 incl. btw) per persoon.

U vindt de volledige lijst met al onze tarieven op onze website: www.tarzan.eu
(onder het kopje ‘tarieven’)

Wij streven ernaar om in 2020

…het wat rustiger aan te doen en onszelf wat meer rust te geven. Ons werk is zwaar en wij werken
graag hard, maar we willen beter gaan doseren opdat ons lichaam dit werk vol blijft houden.
Op die manier kunnen we nog jarenlang met passie onze boomverzorging blijven uitvoeren.

Agenda 2020


Tarzan






Frans zijn boomschijven handel

Agenda 2020

•    18 t/m 20 april
      De L.B. Klimwedstrijden in Holsbeek, België

•    14 t/m 16 mei
      Nederlandse Kampioenschappen voor Boomverzorgers (NKB), De Kemphaan in Almere
      Tarzan Boomspecialisten is bij deze twee evenementen nauw betrokken als organisatie,  
      deelnemer, sponsor of vrijwilliger.
 
•    25 juli t/m 9 augustus
      Tarzan Boomspecialisten gesloten i.v.m. zomervakantie.

•    25 december t/m 3 januari 2021
      Tarzan Boomspecialisten gesloten i.v.m. kerstvakantie.