Snoeien

Het snoeien van bomen


Voor het snoeien
Na het snoeien
© Jeroen Hogeboom, de 'Oude Dame'
© Jeroen Hogeboom, de 'Oude Dame'
Heeft u een boom die gesnoeid moet worden? Dan bent u bij Tarzan Boomspecialisten aan het juiste adres.
 
Onze werknemers hebben veel ervaring en kunnen uw boom vakkundig snoeien. Wij kunnen de snoeiwerkzaamheden uitvoeren op urenbasis (u bepaalt per gewerkt uur) of wij kunnen een offerte voor u maken. Wilt u hier meer over weten? Klik dan hier. Tarzan kan u ook onafhankelijk snoeiadvies geven. Hiervoor rekenen wij een standaard bedrag.

Snoeimethodes


Oude bomen, jonge bomen, rechte bomen, kromme bomen, grote bomen, kleine bomen, fruitbomen. Iedere boom is anders en daarom vraagt iedere boom om een specifieke snoeimethode. Wilt u meer weten over de verschillende snoeimethodes die wij hanteren? Klik dan hier
 
Niet alle bomen kan je in hetzelfde seizoen snoeien. Wilt u meer weten over de beste snoeiperiode voor uw boom? Dan kunt u onze snoeikalender hier dowloaden. 
 
Met name wanneer bomen ouder zijn  (of wanneer bomen toen ze jong waren verkeerd zijn gesnoeid) kan het zijn dat er takken zijn die hun sterkte verliezen. Door snoei kan vaak een hoop worden opgelost maar soms is het nodig om een kroonverankering te plaatsen. Hiermee voorkom je dat een tak uitbreekt of, mocht de tak wel uitbreken, dat de tak in de boom blijft hangen. Kroonverankeringen dienen om de drie tot vijf jaar deskundig te worden gecontroleerd. 
 
U kunt ook bij ons terecht voor het snoeien van coniferen. Wij hanteren de volgende vuistregel bij het in stand houden van coniferen: 1) Laat de conifeer uitgroeien tot zijn volwaardige proportie of 2) scheer of knip hem jaarlijks rondom.  

Kapvergunning voor snoeien?


Voor het meeste 'normale' onderhoud aan een boom is geen kapvergunning nodig. Wanneer de boom echter rigoureus wordt gesnoeid (denk hierbij aan knotten of kandelaberen) of zelfs gekapt, kan door de gemeente een vergunning worden vereist. Wij helpen u graag bij het bepalen van de beste (vergunningsvrije) snoeimethode of, mocht dit nodig zijn, bij het aanvragen van de benodigde vergunningen. 

Muur- en gevelbeplanting snoeien


Tarzan gebruikt zijn klimtechnieken ook voor andere beplanting dan bomen. Bijvoorbeeld om muur- en gevelbekleding zoals klimop of wilde wingerd te snoeien of (deels) te verwijderen. Door klimtechnieken te gebruiken kunnen deze werkzaamheden worden uitgevoerd zonder dure en ingewikkelde steigerconstructies of hoogwerkers in te zetten.  
 
 

Snoei kalender


Wat is de beste tijd voor uw snoeiwerk
Tarzans Snoeikalender.jpg
Wat is de beste tijd voor snoeiwerk
Tarzans Snoeikalender
Wij merken bij Tarzan Boomspecialistendat er veel onduidelijkheid is over het tijdstip van snoeien en zelfs kappen. Eigenlijk kan het ook niet heel eenvoudig in een snoeikalender worden weergegeven. Wanneer een je een boom kan snoeien is afhankelijk van heel veel factoren, de twee belangrijkste zijn:
1) Hoe reageert de boom op snoei in deze maand?
2) Hoe willen wij/de klant dat deze gaat reageren op de snoei?

Om toch enige orde in de chaos te scheppen kunnen wij proberen een aantal hoofdregels in acht te nemen:
1) De beste tijd voor onderhoud-snoei aan een boom blijft, als deze vol in blad staat, juni tot oktober.
2) Op zich kunnen bomen ook in de winter of het voorjaar gesnoeid worden, bij sommige fruitbomen, de esdoorn, de berk, de walnoot en de haagbeuk is dit echter beter van niet.
3) Knotbomen kunnen het beste geknot worden als er geen blad meer aan de boom zit (sept-maart).
4) Kappen van bomen kan in principe het gehele jaar door maar niet wanneer er een nest met eieren of jongen van vogels in zitten. De beste periode voor het kappen van bomen is de winter, omdat je dan zeker weet dat je deze zaken niet aantreft.

Tarzan's Boom Snoei en Kap kalender
 

Snoeifrequentie


Hoe vaak en wanneer moet u uw boom nu snoeien? Tarzan Boomspecialisten hanteert de onderstaande vuistregels voor niet-fruitdragende bomen die niet geknot of gekandelaberd zijn:
  • Vanaf zijn 3e levensjaar de eerste snoei en vervolgens om de drie jaar terugkomen;
  • Na zijn 20ste levensjaar om de vijf jaar snoeien;
  • Na zijn 40ste levensjaar om de 10 jaar snoeien;
  • Hele oude bomen (afhankelijk van de soort: eik vanaf 150 jaar maar een wilg/populier vanaf 60 jaar) om de 5 jaar snoeien.