Archief

Nieuwsbrieven 2010 t/m 2015


Elk jaar maakt Tarzan een nieuwsbrief over het bedrijf, het team, ons werk, de laatste tarieven en algemeen nieuws over bomen. U kunt de desbetreffende nieuwsbrief lezen door op het jaartal te klikken:
 
 
 

Tarzan in het nieuws


Voor de school televisie werkte Tarzan boomspecialisten mee door een (hele bange) presentrattrische de boom in te helpen en over de boom te adviseren.
Klik hier als u de aflevering wilt zien. Op 11:15 kunt u genieten van Tarzan Frans met de presentratrische Mylène Gordinou in de boom.
 
 
 

Publicaties


Tarzan Boomspecialisten wenst u een gezond en krachtig 2019!
Tarzan Boomspecialisten wenst u een gezond en krachtig 2019!
 Tarzan Boomspecialisten wenst u een gezond en krachtig 2019!

Nieuwsbrief 2018


hier nieuwsbrief 2018 ajb

Nieuwsbrief 2016


Klik hier op of kijk hieronder
 
 
-------------- 

2015, een krachtig en gezond jaar

Het Tarzan Team in 2015 van boven naar beneden
Nick, Chris, Vicente, Frans, Annemiek


Het afgelopen jaar stond Tarzan Boomspecialisten in het teken van het bedrijf op de lange termijn. Zakelijk loopt Tarzan erg goed en wij hebben het persoonlijk ook naar ons zin, maar wij merken aan onszelf dat het werk zwaar is. Om zowel zakelijk als persoonlijk “gezond en krachtig” te blijven zijn er twee dingen die het afgelopen jaar extra aandacht hebben gekregen:
1) Hoe zorgen wij dat ons lichaam het zware werk zo lang mogelijk volhoud?
2) Hoe houden (of krijgen) wij leuke klanten met interessante en uitdagende opdrachten?

Ad 1:) Boomverzorging is topsport, om dit vol te houden eten wij gezond en bewegen wij uiteraard veel. Echter ontbrak er nog wat specifieke zorg voor onze spieren, daarom is het Tarzan Team begonnen aan een wekelijkse yoga les. Ook hebben wij nu een eigen professionele bedrijfsmasseuse voor nog net even die extra lichamelijke optimalisatie. Om ons lichaam tijdens het werk wat minder te belasten hebben wij diverse karretjes en til hulpen aangeschaft. Die helpen ons om het transporteren van takken en boomstammen lichter en doelmatiger te maken. Daarnaast gaan wij, indien mogelijk, vaker gebruik maken van vrachtwagens en (hijs-) kranen.

Vooral onze oude handgestuurde boom stronken freesmachine, zorgde voor een aanslag op ons lichaam. Dit heeft geleid tot de aanschaf van onze nieuwste machine met de toepasselijke naam: “Predator” (zichtbaar op de foto). Deze op afstand bestuurbare boomstronken frees rijdt op rupsbanden en is volledig hydraulisch aangedreven. De machine is automatisch uitschuifbaar tot 66 cm en kan daarom door smalle gangetjes en hekjes en zelfs door het huis om bij de boomstronk(en) te komen. Deze machine is zo sterk dat hij uitgeschoven de grootste boomwortels in vrijwel elke tuin ergonomisch,
efficiënt en grondig kan verpulveren.

Ad 2:) Wat is nu het leukste aan het werk vroegen wij ons af?; In eerste instantie de bomen, maar uiteraard zijn ook onze klanten zeer belangrijk. Wij doen wat het beste is voor de boom en dat geeft ons een fijn gevoel. Een tevreden boom is leuk, maar deze geeft ons geen complimentjes. Een tevreden klant daarentegen wel! Dat maakt de klant extra belangrijk. Om die leuke bomen bij die leuke klanten te behouden moeten wij er vooral voor zorgen dat wij bij deze klanten terug mogen komen. Wij gaan onze klanten extra helpen door voor hen bij te houden wanneer het tijd wordt voor een volgend onderhouds of inspectie beurt. Wij zullen onze klanten benaderen wanneer het zover is.
Zo willen wij hen een stukje extra service bieden. Meer hierover verderop in deze nieuwsbrief.

Onze nieuwste aanwinst Vicente.

Ik ben Vicente Juarez van Leeuwen en de nieuwste aanwinst van het team. Ik heb een bewogen jaar achter de rug waarin ik zowel fysiek als mentaal verscheidene veranderingen heb ondergaan. Laat ik mij nader verklaren:

Eind 2014 heb ik mijn bachelor politicologie afgerond. Een opmerkelijke vooropleiding voor een boomverzorger hoor ik u denken. Daar moet ik u dan ook direct gelijk in geven. Na het voltooien van mijn studie stond ik voor de keuze om hieraan een academisch vervolg te geven. Na lang wikken en wegen koos ik ervoor om dit niet te doen.
Ik had voor en tijdens mijn studie al eens kennis gemaakt met de boomverzorging en bij Tarzan vond ik mijn plek. Het verschil met het studentenleven kon niet groter zijn. Waar mijn studentenbestaan nauwelijks fysieke inspanning vereiste, los van de incidentele zware boekentas, staat dit uiteraard in schril contrast met de dagelijkse realiteit van het sjouwen van boomstammen en het klimmen in bomen. In het eerste half jaar viel ik bijna zeven kilo af. Mijn mantra was in die tijd: opstaan, werken, eten, slapen. Hoewel dit te voorzien was werd ik er toch door overvallen. Ik at twee keer zoveel, sliep twee keer zoveel en in de weekenden was het niet veel anders.

Gelukkig ben ik goed ondersteund door de rest van het team en kost alles, nu ik meer ervaren ben, gelukkig al een stuk minder inspanning.Hoewel het beeld, wat ik hierboven schetste, ietwat negatief lijkt, is mijn ervaring allerminst negatief. Wat er tegenover staat is dat ik dagelijks op plaatsen kom waar menig mens zijn hele leven niet komt. Namelijk in de top van een boom. De spanning en trots die ik daarbij ervaar laat zich moeilijker in woorden vatten dan alle ongemakken die ik in mijn begin periode heb mogen ervaren. Afgelopen jaar is een jaar van nieuwe indrukken geweest, waarin ik veel geleerd heb. Ik kijk nu al uit naar komend jaar waarin mijn collega’s en ik weer samen de bomen mogen trotseren.

Boom snoei en kap kalender.

Wij merken bij Tarzan dat er veel onduidelijkheid is over het tijdstip van boomsnoeien en zelfs kap. Eigenlijk kan het ook niet heel eenvoudig in een snoeikalender worden weergegeven. Wanneer een boom gesnoeid kan worden is afhankelijk van heel veel factoren, de twee belangrijkste zijn:
- Hoe reageert de boom op snoei in deze maand?
- Hoe willen wij/de klant dat deze gaat reageren op de snoei?
Om toch enige orde in de chaos te scheppen kunnen wij proberen een aantal hoofdregels in acht te nemen:
1 De beste tijd voor onderhoud-snoei aan een boom blijft, als deze vol in blad staat,
juni tot oktober.
2 Op zich kunnen bomen ook in de winter of het voorjaar gesnoeid worden, met uitzondering van fruitbomen, de esdoorn, de berk, de walnoot en de haagbeuk!
3 Knotbomen kunnen het beste geknot worden als er geen blad meer aan de boom zit (sept-maart).
4 Kappen van bomen kan in principe het gehele jaar door maar niet wanneer er een nest met eieren of jongen van vogels in zitten. De beste periode voor het kappen van bomen is de winter, omdat je dan zeker weet dat je deze zaken niet aantreft.

De bodem, het belangrijkste voor een boom:


Steeds vaker komen wij tot de conclusie dat het belang van de groeiplaats van een boom niet alleen door boomeigenaren maar juist ook door bouwbedrijven, hoveniers en tuinmannen erg onderschat wordt. Dit leidt geregeld tot: “een mooi, opgeknapt huis of aangelegde tuin maar de gekoesterde boom is door de werkzaamheden wel erg ziek geworden”.

De dikke wortels van een boom zorgen voor een stevige verankering in de bodem. Boomwortels vertakken zich in steeds fijnere worteltjes, die op het laatst zo klein zijn als een enkele cel (wortelhaar). Bomen worden bij de opname van water geholpen door bepaalde bodemschimmels. Het opgenomen water met voedingselementen wordt naar de bladeren getransporteerd waarvan de boom met behulp van zonlicht en CO2 zijn voeding (glucose) aanmaakt.
Groeiplaatsverbetering van een Abeel. De “arme” grond hebben wij met de hand deels uitgegraven en vervangen door een rijkere bodem.
Via de bastvaten wordt deze voeding o.a. weer terug naar de wortelcellen getransporteerd. In de wortelcellen wordt de aangevoerde voeding, met behulp van de zuurstof die de wortel opneemt uit de omliggende bodem, omgezet (verbrand) tot de energie die nodig is voor instandhouding en aanmaak van cellen. Het wortelgestel van een boom is zeer omvangrijk en een boom zal zijn wortels zoveel mogelijk de kant op sturen waar het meeste te halen valt.Het kan dus heel goed zijn dat uw boom aan de kant van bijvoorbeeld de oprit bijna geen wortels aanmaakt terwijl de boom aan de andere kant meterslange wortelstelsels, tot in de tuin van de buren, heeft gemaakt.

De meeste problemen met de gezondheid van bomen in onze regio worden veroorzaakt door gebrek aan zuurstof in de grond. Dit komt doordat de grond teveel is samengedrukt of doordat de zuurstof toevoer wordt verhinderd. Daarnaast zijn de bodemorganismen die de boom helpen bij de opname van water of bij het opneembaar maken van voedingselementen erg gevoelig voor het ontbreken van voldoende humus of mulch. Een tuin waar al het blad wordt geruimd, veel bestrating is of waar de boom in een strak gemaaid gazon staat, bevat onvoldoende mulch voor deze bodemorganismen wat uiteindelijk zichtbaar zal worden in een slechtere gezondheid van de boom.

Vooral door werkzaamheden wordt de bodem, vaak door machines of voertuigen, samengedrukt. Ook wanneer de grond wordt opgehoogd of waar bijvoorbeeld verhardingen en gazons in de buurt van bomen worden aangelegd, komen wij vaak zieke of stervende bomen tegen. Helaas wordt de schade aan de boom pas na enkele jaren door de klant herkend. Vaak zijn er dan al zo veel wortels afgestorven dat de boom niet meer te redden is. Het is dus altijd belangrijk eerst te informeren naar de gevaren, wanneer u werkzaamheden in de buurt van de boom gaat verrichten, dit om de bodem gezond te houden. Er zijn namelijk vooraf goede mogelijkheden om deze problemen te voorkomen.

Bomen en boomveiligheid


Het afgelopen jaar hebben wij een flinke zomerstorm gehad waardoor veel bomen om ons heen zijn gesneuveld. Gelukkig zijn onze klanten er goed vanaf gekomen. Van de duizenden bomen die wij onderhouden zijn er maar een drietal bomen die door de zomerstorm gebroken takken hadden. Dit zal ongetwijfeld komen doordat wij deze bomen voor onze klanten goed controleren en onderhouden.

De enorme ravage die wij in tuinen en plantsoenen om ons heen gezien hebben, heeft ons wederom doen inzien hoe belangrijk deze boomcontroles en het onderhoud, juist ook voor particuliere boombezitters, is. Geregeld krijgen wij vragen over de veiligheid van bomen. Uiteraard proberen wij mensen dan zo goed mogelijk te helpen, maar in de gevallen waar het een boom betreft die wij niet kennen, kunnen wij meestal niet meer doen dan het advies geven een boom(veiligheid)onderzoek uit te voeren en een daaraan gekoppeld advies af te geven.

Bij een boom(veiligheid)onderzoek, komen wij bij u langs, doen het boomonderzoek en u krijgt direct een mondeling advies. Daarnaast nemen wij alle tijd om al uw vragen over uw bomen te beantwoorden. Dit onderzoek en advies is er al vanaf 0 euro. Na dit onderzoek en advies weet u in ieder geval waar u aan toe bent en indien nodig kunnen wij ook direct een offerte voor het onderhoud opstellen zodat u meteen inzicht heeft in de eventuele kosten. Een aantal veel voorkomende, algemene vragen kunnen wij hier al beantwoorden:
Deze Treurwilg werd slachtoffer van de hele harde windvlagen tijdens de
zomerstorm 2015 de schade aan de houten schuur bleef beperkt tot een paar gebroken dakpannen.
1) Moet elke boom perse gesnoeid worden en wordt elke boom veiliger door (flink) snoeien?
– Nee, het is niet zo dat elke boom die niét is gesnoeid onveiliger is dan een boom die wél is gesnoeid. Sterker nog, de meest gevaarlijke bomen zijn veelal juist de bomen die in het verleden (uit angst voor “omvallen”) verkeerd of teveel zijn gesnoeid. Om gevaar zetting en noodzaak tot snoei van een boom te bepalen is dus eerst deskundige controle nodig.

2) Moet ik (voor de verzekering) mijn boom (jaarlijks) laten controleren?
– Nee, dit hoeft niet. Zoals het in het wetboek staat bent u wettelijk verplicht “voldoende zorg” aan uw boom te besteden. Wat met “voldoende zorg” precies wordt bedoeld is niet echt vastgelegd maar wanneer je kijkt naar rechtszaken uit het verleden zie je dat bij overheden wel geëist wordt dat zij elke boom om de 1 tot 5 jaar controleren en registreren. Bij particuliere boombezitters wordt slechts verwacht dat “zij niet nalatig zijn”. Het komt erop neer dat wanneer u als particuliere boomeigenaar ziet of had kunnen zien dat een boom gevaarlijk is of zou kunnen zijn (dood, verrot, gescheurd etc.) u deskundige hulp in moet schakelen of had moeten schakelen. Echter het verdient zeker aanbeveling om in overleg met ons te bepalen of een boom gecontroleerd dient te worden en zo ja om de hoeveel jaar. Vraag ernaar wanneer wij bij u zijn!

3) Moet u een rapport hebben betreffende uw boom om te bewijzen dat u deze door ons hebt laten controleren?
– Nee, een factuur van ons waarop staat dat wij de boom hebben gesnoeid is voor een particuliere boomeigenaar genoeg om te bewijzen dat u “voldoende zorg” heeft besteedt aan uw boom. Daarmee hebt u namelijk het bewijs dat u de bomen deskundig heeft laten onderhouden. In sommige gevallen zetten wij op de factuur een regel waarin staat omschreven of er veiligheidsrisico’ s zijn en over hoeveel jaar er weer onderhoud gepleegd moet worden. Het is wel zaak dat u de adviezen die de boomspecialist geeft (bijvoorbeeld de geadviseerde onderhouds- of controle frequentie) op te volgen zodat u hierin geen nalatigheid kan worden verweten.

4) Ik durf niet te slapen uit angst dat mijn boom door mijn huis heen valt.
– Elke boom kan omvallen, het risico is enorm te verminderen door ons uw bomen te laten controleren en indien nodig te onderhouden. Maar hoe dan ook, een boom valt niet zomaar dwars door een huis! Onze Nederlandse huizen zijn zo sterk gebouwd dat zij een boom gemakkelijk tegenhouden en u binnenshuis veilig bent. Houdt er rekening er mee dat er in Nederland maar zeer sporadisch mensen verongelukken door spontaan omvallende bomen en deze mensen bevonden zich vrijwel altijd buiten (in de auto). Veruit de meeste ongelukken met bomen gebeuren door mensen die bomen (onprofessioneel) gaan snoeien of kappen of bij omstanders die te weinig afstand bewaren.

Van afval tot “levend” ornament.


Bij de meeste van onze klanten voeren wij al het hout en de takken af met onze grote aanhanger of een vrachtwagen. De takken worden dan bij ons op het bedrijf met een enorme machine klein gemaakt waarna de snippers over het land worden verspreid. De boomstammen worden verwerkt tot diverse artikelen, van brandhout; waarmee wij het kantoor en ons huis verwarmen, tot planken, schijven en complete kunstwerken. Er gaat dus niets verloren. Toch zouden wij graag vaker het hout en de takken ter plekke verwerken bij de klant, bijvoorbeeld tot een takkenril, of brandhout of zelfs planken. Ook is het mogelijk om ter plekke van het hout sculpturen of meubels te zagen. Durft u het aan?

Nóg meer service voor onze “vaste” klanten.


Wij willen onze klanten ook graag ter plaatste direct een antwoord geven op al hun vragen, of deze nu gaan om advies voor hun boom of tuin of om een offerte voor bepaalde werkzaamheden. Al onze Tarzans / al onze werknemers die het werk uitvoeren kunnen direct al uw vragen beantwoorden en kunnen ter plaatse een offerte opmaken. Heeftt u dus vragen en is één van ons bij u in de tuin of in de buurt aan het werk, stel deze vraag dan alstublieft direct zodat wij u meteen kunnen helpen.

De meeste voldoening halen wij uit onze vaste klanten. Wij vinden dat juist deze klanten extra service van ons moeten krijgen. Dit deden wij al door 10% korting over onze uurtarieven te geven. Nu gaan wij óók nog voor onze klanten bijhouden wanneer het tijd wordt voor de volgende boom onderhoudsbeurt. Zij krijgen van ons een bericht als het zo ver is, dan hoeft u daar zelf niet aan te denken. Over het algemeen kunnen wij zelf, wanneer wij bij u zijn, bepalen wanneer het verstandig is om weer terug te komen en in welk seizoen dat dan het beste is. Uiteraard mag dit initiatief ook van uw zijde komen.

Bomenliefde of last.


Een mevrouw mailde ons:
“Ik heb misschien een rare vraag want ik heb een boom in mijn Amsterdamse binnentuin die er al veertig jaar staat en waar ik erg blij mee ben. Nu heb ik nieuwe buren die mij hebben gevraagd, of ik de boom niet even kan snoeien, want ze hebben last van bladeren in hun tuin en de duiven poepen op hun terras en zij zeggen dat ik alle overhangende takken er af zou moeten snoeien. Maar ik vind zo’n kale boom helemaal geen gezicht.”

Voor ons is het helemaal niet raar dat mensen onder druk van hun buren bij ons uitkomen. Sterker nog, dagelijks zijn wij bezig met bomen waarbij de buren de aanleiding zijn geweest. In dit geval konden wij mevrouw gelukkig al geruststellen met de mededeling dat de buren niet kunnen eisen dat zij al de overhangende takken zomaar moest verwijderen en ook dat de buren dit niet zomaar zelf mogen doen. In de wet staat wel dat overhangende takken na een sommatie mogen worden verwijderd, dit geldt echter wel alleen voor de overhangende takken, en niet voor de hele boom. Zolang dit onderhoud rondom een huis niet beschadigd en ook de boom niet schaadt. Een boom aan één zijde of geheel kaal snoeien schaadt de boom wel degelijk en kan dus niet geëist worden.

Daarnaast geldt (in dit geval gelukkig) in Amsterdam voor elke boom dat deze niet zonder kapvergunning rigoureus gesnoeid mag worden. Dus al zou mevrouw het willen dan nog mag zij niet zonder kapvergunning (die voor deze maatregel niet verleend zal worden) zo rigoureus snoeien. Toch heeft deze mevrouw wel een wettelijke en morele plicht om haar boom te laten onderhouden en uiteraard kan daarbij best rekening worden gehouden met de verzoeken van de buren. Mevrouw heeft op ons verzoek een afspraak voor de uitvoering van het snoeiwerk gemaakt, in samenspraak met de buren.

Tijdens het snoeiwerk konden wij dus ook met deze buren overleggen waar nu precies de grootste problemen zaten. Wij hebben geprobeerd binnen de wettelijke regels de boom zo te snoeien dat de klachten van de buren zo veel mogelijk opgelost waren, maar waarbij de boom ook mooi en gezond bleef. Doordat de buren door ons, als onafhankelijke deskundige, werd uitgelegd wat er mogelijk was en zij invloed konden uitoefenen op het werk gaf dit hen het gevoel dat hun klacht serieus werd genomen werden. Weer een geval van “psychologische snoei” zoals wij dat altijd noemen. Ons werk bestaat niet alleen uit het ervoor zorgen dat de bomen gelukkig zijn, het bestaat vooral óók uit het ervoor zorgen dat de omwonenden gelukkig zijn (en blijven) met de boom.

Tarieven 2016


In 2016 gaan wij de uurtarieven anders berekenen. De hoogte van het uurtarief gaan wij niet berekenen naar de aard van het werk maar naar de ervaring van de persoon die het werk komt doen. Vanaf 1 januari 2016 gelden de volgende tarieven, ongeacht de aard van de werkzaamheden:
− Senior Boomspecialist: 45,- per uur.
− Junior Boomspecialist: 39,- per uur.
Prijzen zijn excl. 21% BTW, incl. de gereedschappen en de autokilometers.
De reistijd wordt als werktijd gerekend.
Onze uitgebreide tarieven vind u op Tarzan.eu, klik vervolgens links op Tarieven/kosten
Onze vaste klanten, hoveniers en collega boomverzorgers

Wist u dat:

 • De conditie van de boom meestal samenhangt met de gezondheid van de bodem.
 • Bomen toppen meestal resulteert in dure en gevaarlijke bomen.
 • Een boomeigenaar juridisch verplicht is zijn boom te (laten) onderhouden en controleren.
 • Mychorriza (en andere bodemorganismen) essentieel zijn voor de gezondheid van een boom.
 • Een boom in principe best mag zwiepen in de wind.
 • Een rotte plek of holte in een boom niet per se gevaarlijk hoeft te zijn, maar wel reden is de boom
  (extra) te laten keuren.
 • Wij per jaar duizenden bomen, voor particulieren, gemeenten en bedrijven. Op veiligheid keuren.
 • Een wortelkluit nooit mag bewegen in de wind.
 • Een boom best scheef mag staan.

Agenda 2016

 • Zaterdag 13 augustus t/m zondag 28 augustus zijn Tarzan Boomspecialisten en Boerderij Kerkzicht i.v.m. de zomervakantie gesloten.
 • Zaterdag 24 december t/m zondag 1 januari zijn Tarzan Boomspecialisten en Boerderij Kerkzicht i.v.m. de kerstvakantie gesloten.

Uit de oude doos:


Hier ziet u een foto van Tarzan Frans en Tarzan Annemiek in hun oude kastanjeboom op de Amsterdamseweg 222 te Amstelveen waar ze toen woonden. Als 5-(Frans) en 11- (Annemiek) jarigen waren zij al gek op bomen(klimmen). Let ook op het keukentrapje onderaan de stam die wij nodig hadden om bij de onderste tak te kunnen komen.

Ons streven voor 2016

Mensen er bewuster van maken wat er in hun tuin staat en
hoe er goed, veilig en gezond mee om te gaan.

Ringdijk Boven - Polder 23 1188 WC Amstelveen
Tel.: 0297 - 58 29 94
www.tarzan.eu f@tarzan.eu