Onze laatste nieuwsbrief

Nieuwsbrief 2022


Tarzan Tarzans: Frans, Annemiek, Sietse en Daniel
 

Emigratiegolf bij Tarzan: nieuwe Tarzan gezocht!

  Het komende jaar zal ons de nodige hoofdbrekens geven want:
Frans: gaf aan de komende drie jaar heel veel tijd te willen gaan stoppen in de herbouw van zijn stolpboerderij en zodoende weinig tijd te hebben voor Tarzan.
Kaj: besloot om zijn geluk in Brazilië te gaan beproeven. Hij werkt daar nu in de agrarische en toeristische sector.
Frank: heeft altijd al in Nieuw-Zeeland willen wonen en werken. Hij heeft nu de knoop doorgehakt en zal ons in april verlaten om aan de slag te gaan als boomverzorger aan de andere kant van de wereld.
Compagnon Christiaan: gaat met zijn vrouw en zoontje een nieuw leven opbouwen in Frankrijk. Zij hebben daar een boerderij gekocht met veel grond en zullen in de toeristensector én de boomverzorging verdergaan.

Uiteraard is het ontzettend jammer dat ons vaste team zo uit elkaar valt. Maar hoe heerlijk is het dat onze Tarzans zich vrij voelen om hun dromen na te jagen!

Dus: succes en geluk Tarzans! En zo niet.... kom gewoon terug!

Wie wordt onze nieuwe Tarzan collega?


Wie wordt onze nieuwe Tarzan collega?Om het gemis van deze ervaren en deskundige krachten op te vangen zoeken wij (Tarzans Frans, Annemiek, Sietse en Daniel) één ervaren collega om ons team aan te vullen. Deze nieuwe collega boomverzorger moet in het bezit zijn van de nodige ervaring en/of diploma’s.

Tarzan Boom- & Snoeispecialisten is gespecialiseerd in het klimmend, handmatig snoeien en kappen van grote en kleinere stadsbomen, in particuliere tuinen, in en rond Amsterdam. Meer informatie over ons bedrijf en onze werkzaamheden vind je op: www.tarzan.eu.

De nieuwe collega moet in staat zijn zelfstandig en deskundig te werken, samen met ervaren en minder ervaren collega’s, met respect voor de boom, de klant en de omgeving. Wij verwachten een echte doorzetter met ambities, die tegen onze flexibele werktijden bestand is. Wij bieden een loon conform cao, de best denkbare extra’s en heel veel gezelligheid. Daarnaast krijg je alle mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen en vooruit te komen binnen Tarzan.

Wij hebben een sterke voorkeur voor iemand die graag in deeltijd werkt (3 of 4 dagen per week), zodat je ook tijd en energie overhoudt voor je eigen bezigheden.

Hoe pak je deze eenmalige kans? Stuur ons je cv én een bericht of filmpje, waarin je aangeeft waarom jij zo graag bij ons zou willen werken. Contactgegevens: e-mail F@tarzan.eu of WhatsApp & Telegram: 06 - 243 952 34. Je krijgt hoe dan ook een reactie.

Even voorstellen:


Tarzan Daniel in actie.
 

Even voorstellenIk ben Daniel, ik kom oorspronkelijk uit een klein dorpje in Noord-Italië. Bijna mijn hele jeugd heb ik gewerkt op een boerderij waar ik leerde hoe ik de dieren moest verzorgen, hoe ik het land moest bewerken en hoe je aan hout komt in de bossen.

In totaal werk ik al bijna 10 jaar met bomen. Wat ik zo mooi vind aan bomen? Ze hebben geen stress en doen alles op hun eigen, rustige manier. Toen ik 18 was ging ik voor het eerste aan de slag bij een boomkapbedrijf in het noorden van Italië. Dat was best spannend, maar ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan.

Toen ik 20 jaar oud was, heb ik een tijdje kitesurfles gegeven in Egypte, Zuid-Afrika en Europa. Het was even ‘iets anders’, maar de band die ik heb met bomen en bossen bleef altijd broeden. Een jaar geleden ben ik voor de liefde naar Nederland gekomen en nu woon ik in Amstelveen. Via mijn schoonmoeder kwam ik in contact met Tarzan, waar ik nu met heel veel plezier werk. Niet alleen omdat ik weer nieuwe kennis opdoe over hoe je bomen moet verzorgen, maar ook omdat ik elke dag kan werken met leuke en lieve collega’s ;)

De juiste snoeitijd: het bloeden van bomen bij snoei


De juiste snoeitijd: het bloeden van bomen bij snoeiDagelijks krijgen wij vragen over het juiste seizoen om een boom te snoeien. Wij hebben over de juiste snoeitijd al eerder in onze nieuwsbrieven geschreven. In dit artikel leggen wij uit wat de invloed van het seizoen is op het bloeden van uw boom.

In het kort: een boom ondervindt veel meer schade door ondeskundige snoei, dan door snoei in een ‘verkeerd’ jaargetijde. Zomer, winter, herfst of lente: wacht dus niet met uw snoeiaanvraag maar neem contact met ons op. Wij kunnen dan in overleg met u bepalen welk moment om te snoeien voor u en de boom het beste is.

Praktijkvraag: Ik heb gehoord dat een esdoorn niet in het voorjaar gesnoeid moet worden omdat deze anders sap lekt uit de snoeiwonden. Kunt u deze maand (februari) nog komen snoeien?

Antwoord en uitleg: Sommige bomen zoals de esdoorn, berk, walnoot en haagbeuk geven kleverig sap af (bloeden) wanneer ze worden gesnoeid in de winter of het vroege voorjaar. Dit bloeden stopt pas na de maand mei, wanneer de bladeren van de bomen volledig zijn ontwikkeld en de boom actief genoeg is om de wonden te kunnen afgrendelen.

Wat is bloeden, en is het slecht voor een boom? Vanaf de late winter tot het vroege voorjaar begint binnenin bomen de druk van boomsap toe te nemen naarmate de temperatuur stijgt. Dit boomsap bestaat voornamelijk uit water, met wat opgeloste mineralen en suikers. Zo zorgt de boom ervoor dat het water en de suikers die in de wortels zijn opgeslagen, bij de nieuwe bladknoppen komen. Hierdoor kunnen de nieuwe knoppen opzwellen, om klaar te zijn voor de lente. Bij snoei in die periode, komt het boomsap naar buiten en dat is wat men bloeden noemt.

Het bloeden zelf is voor de boom geen onoverkomelijk probleem. Er wordt wel energie verspild door het bloeden, maar het probleem van het verlies van de afgezaagde boomtak- die in de zomer met behulp van haar bladeren voor de boom suikers had kunnen produceren- is voor de boom zelf eigenlijk groter. Vanuit de boom gezien wil deze dus hoe dan ook het liefst zo min mogelijk worden gesnoeid en maakt het de boom dus niet veel uit welk jaargetijde wordt gekozen.

Waarom toch liever snoei zonder bloeden? Toch zijn wij terughoudend met het veroorzaken van bloeden bij bomen: want wie wil dat zijn boom staat te bloeden na een snoeibeurt? Bovendien: wanneer het kleverige sap op auto’s, bestrating of tuinameublementen lekt en daar een plakkerige zwarte koek achterlaat zijn de meeste mensen daar niet zo blij mee.

Natuurlijk, als je esdoornsiroop (ofwel ahornsiroop!) of berkensapwijn produceert, beschadig je de boom expres in het voorjaar. Want dan loopt er juist zoveel mogelijk van dit productieve vroege lentesap uit de bomen in je fles.

Hoe voorkom je bloeden van de boom bij snoei? De beste tijd om deze bomen te snoeien is in de zomer nadat de bladeren zijn uitgehard of donkergroen zijn geworden maar voordat deze er af vallen. Zo voorkom je dat ze bloeden.

Snoeien in de late zomer of herfst (na september) wordt afgeraden. Er ontstaat dan geen bloeding onmiddellijk na het snoeien, maar de nog niet-genezen wonden zullen gaan bloeden zodra het sap in het voorjaar weer begint te stromen.

Er is geen praktische methode om de sapstroom uit een bloedende wond te stoppen, en in de meeste gevallen is deze bloeding volkomen ongevaarlijk. Wil men dit bloeden voorkomen snoei dan tussen mei en september!

Tarzan weetjes


Tarzan Annemiek en baby
 

Tarzan weetjesOnze vaste telefoon hebben wij opgezegd. U kunt ons het beste bereiken via WhatsApp op ons mobiele nummer 06 - 243 952 34 of via e-mail: info@tarzan.eu mocht u niet in staat zijn te whatsappen of te e-mailen dan kunt u proberen ons te bellen. Wij zijn echter telefonisch vaak niet bereikbaar als wij aan het werk zijn.

Alles wat wij aan hout en takken bij u afvoeren wordt gesorteerd, opgeslagen en verwerkt tot producten die wij zelf gebruiken of verkopen via www.boomschijf.nl

Omdat wij op die manier het resthout verwerken (in plaats van het gebruikelijke composteren) voorkomen wij de uitstoot van 100 ton CO2 per jaar! (uitgaande van 700kg CO2 per m3 hout).

Frans is na de bouw van zijn schuur helemaal in de ban van de houtbewerking. Hij maakt het liefst mooie dingen van hout voor zichzelf of voor anderen. De verkoop van en opdrachten voor die boomstamproducten start later dit jaar. Vanaf de zomer zal op www.boomschijf.nl staan aangegeven wanneer.

Wij hebben een splinternieuwe (80 cm smalle) houtversnipperaar gekocht waarmee wij ter plaatse in uw tuin het snoei- en kapafval kunnen verwerken tot mooie houtsnippers voor uw tuin.

Tarzan Annemiek is Oma geworden!

Uit de oude doos


Tarzan
 

Uit de oude doosMijn ouders namen hun drie deugnieten graag mee de grens over. Dan trokken we in een volle auto naar het zuiden of naar het oosten. Met de vouwwagen en later een kleine caravan achter ons aan. En een klein zeilbootje op het dak.

Deze foto is gemaakt in Hongarije in 1995, op een camping aan een meertje. Staand, links op de schommel is Ivar (1988), zittend Bauke (1990) en rechts sta ik (1986).

Kamperen is er met de paplepel ingegoten en daar ben ik mijn ouders erg dankbaar voor. Constant buiten zijn. Jezelf iets kwetsbaarder opstellen tegenover de elementen. En met je snoet dicht op het groen zitten. Het zijn waardes die me nog steeds goed doen. En daarom ga ik ook iedere dag met weer meer plezier naar mijn werk. Soms waan ik me net op vakantie.

Tarieven 2022


Tarieven 2022Helaas dwingen de stijgende kosten en inflatie ons om sommige van onze tarieven te verhogen. Wij vinden dit vervelend en hopen u met de volgende tips toch te helpen om te besparen op de eindfactuur.

Tips om te besparen op de eindfactuur
Afvoeren: Als wij snoeiafval afvoeren rekenen wij minimaal 1 m3, dus als het om hele kleine hoeveelheden gaat kunt u ons beter vragen om de takken in de groencontainer te laten stoppen of bij u achter te laten. Bij grotere hoeveelheden (en het is vaak meer dan u verwacht) is het wel verstandig om het door ons te laten afvoeren. Heeft u de ruimte? Denk dan aan hergebruik. Wij kunnen de takken bijvoorbeeld ter plaatse voor u versnipperen. De houtsnippers kunt u gebruiken voor paadjes of voor een mulchlaag in de tuin. Een andere manier om het gesnoeide hout te verwerken is om van de takken een ecologische takkenril te laten zetten.

Voorrijden en parkeren: wanneer u een aantal werkzaamheden tegelijk laat uitvoeren, eventueel samen met uw buren, dan bespaart u zo meer dan € 100,00 voorrijkosten. En wanneer u parkeerplaatsen voor uw deur blokkeert (bijvoorbeeld met een paar auto’s), zijn wij geen extra tijd kwijt met het zoeken naar parkeerplaatsen en het heen en weer lopen met gereedschap en takken.

Informeer ons goed vooraf: whatsapp ons 06 - 243 952 34 uw aanvraag met vermelding van uw adres mét postcode en voeg er overzichtsfoto’s bij van de bomen en de tuin(en). Dan kunnen wij vanachter de computer goed bepalen hoeveel mankracht en materieel wij mee moeten nemen.

Vraag geen offerte: het langskomen en opstellen van een offerte kost extra tijd en dus geld. Dit rekenen wij door in deze offerte. Zonde van het geld. Als u ons de werkzaamheden gewoon per uur laat uitvoeren rekenen we alleen de uren. Dit is in principe altijd goedkoper. Op onze website vindt u altijd de actuele uurtarieven: www.tarzan.eu

Tarieven voor zover gewijzigd vanaf 1 april 2022


Tarzan

Tarieven voor zover gewijzigd vanaf 1 april 2022De boomspecialist kost voor het overige uitvoerende werk en reistijd € 57,50 (€ 69,58 incl. btw.) per persoon per uur

Het afvoeren van tak en stamhout: € 35,00 (€ 42,35 incl. btw.) per m3
Het werken binnen de milieuzones: (o.a. ring A10) € 30,00 (€ 36,30 incl. btw.) per bezoek

De inzet van onze takkenversnipperaar: € 50,00 (€ 60,50 incl. btw.) per draai-uur (minimaal 2 uur)

Het volledige overzicht van onze tarieven is te vinden op onze website www.tarzan.eu

Complimentenhoekje


ComplimentenhoekjeComplimenten worden altijd gewaardeerd en ze worden in onze bedrijfsapp gezet, zodat ze terechtkomen bij degenen voor wie ze bedoeld zijn!

Bedankt voor deze hartverwarmende complimenten:
Ik wou je nog even laten weten dat jou mensen echt fantastisch waren afgelopen donderdag. Geen leuke klus, maar plezierige mensen helpt daarbij enorm. Zou jij ze van ons nog persoonlijk willen bedanken!!! Ik zou jullie aanbevelen als iemand een boom kwijt moet.

Zoals je ziet is alles heel goed gegaan. Ik ben erg blij dat alles nu goed vastzit. Ik heb een nieuwe afspraak gemaakt voor 23 februari 2022 om één en ander te snoeien. Nogmaals heel veel dank! (ook namens de mussen).

DANK VOOR SNELLE SERVICE. LEUKE NIEUWSBRIEVEN.

Hi Frans, factuur vandaag ontvangen en betaald. Dank voor het goede werk en aardige vaklui!

Ik ben erg onder de indruk van jullie werk wat jullie hebben gedaan gisteren!!!

Vandaag heb ik met plezier jullie nota betaald, iedere cent waard na het mooie werk wat jullie verricht hebben.

Tarzans (de weg kwijt?) in Amsterdam


Tarzans (de weg kwijt?) in AmsterdamEr wordt nog wel eens gedacht, die Tarzans die werken met bomen, dus die zijn zeker elke dag in het bos te vinden. Niets is minder waar. Wij werken vrijwel nooit in een bos. Daar hebben bomen de ruimte om -zonder veel menselijk ingrijpen- zichzelf uit te zaaien, te groeien, af te sterven en om te vallen, te verteren tot voedzame bosbodem en weer als zaadje te ontkiemen. Tarzans zijn bij deze cyclus dus niet nodig!

In de stad hebben bomen het echter wél moeilijk. Niet alleen omdat er vaak voor zowel de wortels als voor de kroon onvoldoende groeiruimte is, maar vooral ook omdat mensen al snel ‘last’ hebben van een boom en dan graag willen dat wij de boom komen snoeien of soms zelfs kappen. Daarnaast kunnen vallende takken of omvallende oude bomen veel schade aanrichten in de drukke stad. Daarom verzorgen wij bomen die in de stad groeien.

Maar de stad vormt niet alleen voor de bomen een uitdaging. Ook voor ons als boomverzorgers vergt het werken in de stad nogal wat aanpassingen. Uiteraard kun je in de Amsterdamse binnentuintjes niet met grote machines komen, daarom doen wij ons werk op hoogte met klimtuigen en touwen. Ook moeten wij vaak al het (snoei)hout met de hand door krappe Amsterdamse gangetjes dragen om het aan de straat in onze auto’s te laden.

Dan vormt parkeren in Amsterdam natuurlijk eeuwig een uitdaging. Een plek voor de deur is echt noodzakelijk als je de hele dag takken aan het inladen bent in de auto. Gelukkig zijn onze klanten ons meestal behulpzaam door al dagen van tevoren de parkeerplek voor hun deur bezet te houden met hun eigen auto (of die van een kennis), zodat zij die plek vrij kunnen maken bij onze aankomst.

De nieuwste uitdaging zijn de ingestelde milieuzones voor dieselauto’s: 2 van onze auto’s mogen nu de stad niet meer in. Voor ons werk hebben wij sterke auto’s nodig om al het snoeihout direct af te kunnen voeren. Omdat elektrische auto’s (nog) niet sterk genoeg zijn hebben we een nieuwe dieselauto gekocht. Een tweedehands bakwagen die nog net wél aan de norm voldoet. Het was een nogal roestig ding dus we hebben hem overgeschilderd en nu is hij geel! Wij stellen u graag voor aan onze nieuwste aanwinst: ‘Kanarie’ (zoals wij deze bakwagen nu maar hebben genoemd).

Wij streven ernaar om in 2022 ...
... onze klanten weer zoals altijd goed van dienst te kunnen zijn.

Tarzan